Achternaam kind kan niet zomaar gewijzigd worden. Geen vervangende toestemming aan moeder voor indienen verzoek tot wijziging geslachtsnaam kinderen (2003, 2004 en 2007) in de hare. Niet in hun belang, nu kinderen nog volop mogelijkheden hebben om hun vaderbeeld, met constructieve ondersteuning van beide ouders, bij te stellen. Weliswaar legt artikel 3 Besluit Geslachtsnaamswijziging het primaat volgens Hof bij mening 12- jarige of ouder kind (overigens is het aan de Koning om uiteindelijk over tóewijzing verzoek te beslissen en bepaalt dit artikel, voorzover hier van belang, alleen dat een verzoek tot wijziging geslachtsnaam áfgewezen moet worden als een ouder het daarmee niet mee is, tenzij de minderjarige in kwestie bij zijn instemming blijft; MvH), maar dit is binnen toetsingskader art. 1:253a BW niet doorslaggevend.
Noot familiemediator: het komt voor dat kinderen de wens te kennen geven dat hun achternaam gewijzigd wordt, met name na een scheiding tussen hun ouders. Het is altijd de moeite waard om te achterhalen of er een wens zit achter de wens. In dit geval waren moeder en kinderen teleurgesteld in vader, die na zijn burn-out (toen hij zich als vader had teruggetrokken) niet meer de draad had opgepakt. De rechters constateerden echter dat ook moeder kansen had laten liggen en gaven het gezin in overweging eerst te werken aan herstel van de onderlinge verhoudingen. Als mediator heb ik ruime ervaringen met dit soort gevallen. Het is enorm dankbaar als de betrokkenen er weer in slagen om hun relatie in enigerlei vorm te herstellen. Het leven is niet  maakbaar, maar sommige facetten kunnen wel bijgeslepen worden..

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.