Bovenal is het nut van een parental coördinator (PC) dat ouders niet samen hoeven te strijden over een opvoedbeslissing. Ik trek geen partij, maar adviseer ouders over wat naar mijn mening het meest in het belang van de kinderen is of lijkt te zijn. Daarvoor luister ik  goed naar wat beide ouders (en het kind) vinden. Elk argument weeg ik mee.

Als PC begeleid ik ouders bij het uitvoeren van het ouderschapsplan (OSP) en de dagelijkse opvoedbeslissingen, zoals slaap-en computertijden, aanschaf van mobieltjes, uitjes en keuze van hockey-of voetbalclubs: alle onderwerpen waarover ouders in de soms lastige praktijk van alledag conflicten kunnen hebben. Ik spreek daarbij afhankelijk van de situatie met de ouders samen of apart, zodat ik goed op de hoogte ben van hun argumenten om iets wel of niet te willen. Gesprekken gaan via Zoom, telefoon of mondeling.

Ik kan daarna een voorstel doen of een aanbeveling. Deze zijn beide niet bindend. Ook kan ik een BA geven (bindend advies).

Een mondeling of schriftelijk voorstel komt er als ouders aangeven van mij een voorstel te willen horen over hoe zij een bepaald probleem kunnen oplossen. Ik kan dit tijdens het gesprek doen of schriftelijk erna en zonder dat ik uitgebreid onderzoek deed.

Een aanbeveling geef ik desgevraagd pas na verder onderzoek. Ik kan dan ook met anderen overleggen, zoals de juf van school, het kind of een trainer.

Een mondeling voorstel en een aanbeveling zijn – anders dan een bindend advies (BA)- niet bindend. Ik hoef ze niet uitgebreid te motiveren en treed bij het geven hiervan uitdrukkelijk niet als mediator of bindend adviseur op. Een mondeling voorstel of een aanbeveling kan (ook) worden gedaan over de onderwerpen die zich niet lenen voor bindend advies. De ouders zijn vrij om een voorstel of aanbeveling niet op te volgen. Maar dat schiet natuurlijk niet altijd op. Ouders kunnen daarom ook om een bindend advies (BA) vragen.

Een bindend advies geef ik alleen als 

1.  beide ouders hiermee hebben ingestemd

2. het onderwerp of de onderwerpen waarover een bindend advies wordt gevraagd, zich daarvoor leent/lenen (het kan bijvoorbeeld niet als het gaat om een onderwerp dat niet “ter vrije beschikking van de ouders” staat  (zoals de vraag of plaats is voor eenhoofdig gezag en achternaam-kwesties)

3. ouders ermee instemmen dat ik dit schriftelijk  en gemotiveerd doe, nadat zij (en eventuele derden zoals school of trainers) beiden door mij zijn gehoord.

4. de ouders accepteren dat hier extra tijd en geld in gaan zitten.